Intensieve Vasten-reinigingskuur

7-16 maart 2005
Vasten-reinigingskuur op Curaçao
met
Han Marie Stiekema, arts

* Vasten wordt wel de "koninklijke weg naar genezing" of "operatie zonder mes" genoemd. Wist u dat een gemiddeld mens vier tot zes weken kan vasten en reinigen? Vasten is een van de bestbewaarde en meest toegepaste geneesmethode van de mensheid. Veel heb je er niet voor nodig. En het is ongelooflijk wat er door vasten en lichaamsreiniging allemaal verbetert cq geneest. Het is de bevestiging van de juistheid van onze hypothese: gezondheid is in eerste instantie gekoppeld aan het stroomsysteem, het optimaliseren van voeding, vertering, bloedsomloop, assimilatie, verbranding, ontgifting en uitscheiding. Genezing van (alle mogelijke) ziekten vindt plaats door het in evenwicht brengen van dit stroomsysteem, zonder iets specifieks aan "de ziekte" te doen dus. Zie: FreeWHC.

* Een intensieve darmreinigingskuur ligt binnen ieders mogelijkheden. Er zijn talloze systemen. Bekende namen zijn de citroensapkuur, het sapvasten, de Ayurvedische kuur en vasten/reinigen volgens Buchinger, Schroth en Mayr. In mijn 30-jarige ervaring met ontelbare patienten ben ik tot een "eigen" kuur gekomen. Zij ziet er als volgt uit:

* Vier dagen voor de kuur wordt begonnen met 's avonds tenminste een half uur voor het slapengaan bitterzout (magnesiumsulfaat) in te nemen: één afgestreken eetlepel opgelost in een glas lauwwarm water (0,33 L.), eventueel met wat citroensap. Er kan in plaats van bitterzout ook een laxeerthee of waterclysma genomen worden. Zie: FreeWHC onder Stroomsysteemtherapie, hoofdstuk "Eliminatie". NB. Alleen voor gezonden, niet bij buikklachten of menstruatie.

* Dan begin je met de afbouwdagen waarin je (over een periode van 4 dagen) steeds minder gaat eten. De eerste dag bijvoorbeeld de helft van wat je gewend bent; de tweede dan over op de "een leven lang fit" voeding: 's morgens leven op fruit, 's middags wat groente met rijst en 's avonds een klein hapje (wat groente, een knäckebröd, een beetje biogarde of wat fruit). Je kauwt elk hapje zó intensief, dat het als vloeibaar in je keel glijdt. Op de dag van vertrek eet je alleen nog fruit.

* Tussendoor heel veel water (2-3 liter per dag) en af en toe een kopje kruidenthee. Elke soort kruidenthee, vooral ook brandnetel, paardebloem en berkeblad (reinigen de stofwisseling). Geen senna of/en vuilboom. Vanwege de lage stofwisseling ben je gevoeliger voor kou. Wees daarom voldoende in beweging en draag warme kleding.

* Goede geestelijke voorbereiding en planning van de kuur is belangrijk. Kuren buitenshuis heeft de voorkeur. De huiselijke situatie verzorgd achterlaten, zodat je daar geen zorgen over hoeft te hebben. De eerste keer beter onder begeleiding vasten, later kun je het ook alleen. In 2005 is de eerste kuur gepland op Curaçao. Voor de details kun je ons e-mailen of/en bellen. Laatste inschrijving 21 dagen voor begin.

freewhc@yahoo.com
020-6624037

* Bij thuisvasten zijn de volgende punten van belang:
Voor de duur van de kuur (plus af- en opbouwdagen) niet werken. Alle mentale, emotionele, relationele en sociale belasting uitsluiten, geen studie, TV, telefoon of bezoek. Ondersteuning van huisgenoten is essentiëel (maar geen overbezorgdheid). Kuurplan opstellen met steeds eenzelfde dagprogramma. Voorbeeld: 's morgens vroeg en op vaste tijd op, oefeningen, yoga of joggen; "ontbijt"; ochtendprogramma; "lunch"; siësta met leverpakking (zie
FreeWHC onder Stroomsysteemtherapie, hoofdstuk "Eliminatie"); clysma nemen, uitgebreide middagwandeling; avondthee; kort avondprogramma en vroeg (21.00) naar bed. Duur van de kuur is minimaal vijf dagen. Optimaal is tien tot veertien dagen.

* Vooral in de eerste dagen kunnen zich "omschakelings- of ontgiftingsverschijnselen" voordoen. Deze varieren van moeheid, duizeligheid tot hoofdpijn tot misselijkheid, hartkloppingen of opflakkeren van chronische stoornissen (bijvoorbeeld dikke keel, pijnlijke knie). In de allermeeste gevallen zijn dit tekenen dat de vastenkuur aanslaat, de ontgifting op gang komt c.q. de afweer wordt versterkt. In zulke gevallen dient er onmiddellijk (nog) meer gedronken te worden (enkele glazen water) en eventueel een (extra) clysma. Vooral het laatste kan in zulke situaties wonderen verrichten (gifstoffen verlaten versneld het lichaam). Mocht dit helemaal geen effect hebben c.q. worden de verschijnselen alleen maar erger - hetgeen zelden voorkomt! - roep dan de hulp in van een deskundige (arts).

* De opbouw is het omgekeerde van de afbouw. Op de dag dat je het vasten wilt beëindigen neem je 's middags een (halve) appel. Heel goed kauwen en inspeekselen! 's Avonds kan (kunnen) er dan een (twee) droge rijstwafel(s) gegeten worden. Tweede dag bestaat uit 's morgens fruit, 's middags een hele kleine rijst/groentemaaltijd en 's avonds twee rijstwafels met beetje beleg (tahin, tomaat). Derde dag 's morgens weer fruit, 's middags opnieuw rijst/groente (maar dan wat meer) en 's avonds een kleine maaltijd, bijvoorbeeld een dikke soep, pasta of brood. NB. In de eerste week van de opbouw zout, kaas en noten mijden! Voor diegenen die vervolgens duurzaam willen omschakelen, zie het Persoonlijke Gezondheidsplan.

Zie: FreeWHC onder Stroomsysteemtherapie, hoofdstuk "Eliminatie".

Terug

OPTIMAAL VITAAL® /CHINESE GUASHATHERAPIE
Praktijk voor RSI, pijnsyndromen, nieuwe risico's, chronische stoornissen
Praktijk Optimaal Vitaal & Guashatherapie | RSI, ME en aanverwante klachten  | Oorzaken van RSI | Guashabehandeling bij rheuma
Fytotherapeutische pijnbehandeling | Stroomsysteem en optimale vitaliteit

MeiHan Institute Opleidingen en cursussen
Opleidingen Chinese Guasha Therapie | Dagcursus Guasha: zelfhulp en preventieNieuwe Guasha Techniek uit China
Guasha nascholing- terugkomdag | Chinese Oogdiagnostiek en Guashatherapie   | Integrale Chinese handdiagnose | . Mini-Cursus Reiniging | Chinese voedings- en kookcursus | Chinese Gezichtsdiagnostiek en Guashatherapie

INTEGRALE COACHING van burn-out
Stress, Burn-out en Regeneratie |
Lichamelijk: Het Persoonlijke Gezondheidsplan | Psychologisch:
Emotionele zelf-integratie
|
Spiritueel: Initiatische Zijnstherapie Relationeel/sociaal: Intensieve Vasten-reinigingskuur

Referenties / Persberichten / Feedback
Interview in tijdschrift Beter | Artikel in Connection | Boekbespreking: Flow System Therapy | Feedback | Artikel R.Breman in Trouw (bedrijfsvoering nieuwe stijl)

Agenda | Links

Deze website: http://home.wanadoo.nl/guasha is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Het mag niet worden aangewend voor geldelijk gewin, commerciële doeleinden, uitgaven of publicaties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaargemaakt door middel van druk, opslag, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

© 2000-2005  Copyright by Han M. Stiekema
Last update: 09/10/05