Schraap blokkades weg
Artikel in BETER (www.beter.nl), ZOMER 2001

In China is guasha een volkstherapie. In Nederland nog volstrekt onbekend. Toch worden opmerkelijke resultaten met deze therapie geboekt. BETER ging op onderzoek uit en liet zich ‘schrapen’ door een van de weinige guashatherapeuten in Nederland.

We zijn op bezoek bij MeiMei Yu, een tengere Chinese vrouw die werkzaam is als guashatherapeut. Ze studeerde Chinese geneeswijzen, acupunctuur en werd later opgeleid tot guashatherapeut. MeiMei is de Nederlandse taal nog niet helemaal machtig en praat een mengelmoesje van Nederlands en Engels. Haar man Han Stiekema, natuurgeneeskundig arts, zit daarom ook bij het interview. Af en toe verduidelijkt hij de materie als MeiMei niet goed uit haar woorden komt. Duidelijk geeft hij aan dat zijn vrouw de spil is in het geheel omdat zij degene is die guasha (spreek uit ‘gwasja) naar Nederland heeft gebracht.

Nagenoeg pijnloze behandeling

Rustig legt MeiMei uit wat guasha precies is. ‘Guasha betekent: de ziekte uit het lichaam schrapen. "Gua’ betekent schrapen en ‘sha’ betekent zoiets als stagnerende energie die zich in het lichaam vertaalt naar klachten of ziekten.’ Het schrapen gebeurt met een daarvoor speciaal ontworpen schraper. MeiMei gebruikt als schraper een prachtig uitziende lichtgroene, platte jadesteen. Ook metalen of hoornen schrapers zijn geschikt.

Een behandeling bij de guashatherapeut duurt de eerste keer ongeveer een uur. Tijdens deze eerste afspraak luistert MeiMei naar de reden waarom iemand hij haar komt. Vervolgens gaat ze aan de slag met de therapie. Meestal wordt bij guasha de rug behandeld omdat bepaalde plekken op de rug corresponderen met onze organen.

Tijdens een guashabehandeling wordt een speciale kruidenolie op het lichaam aangebracht en vervolgens wordt hier met de jadesteen overheen geschraapt. Op plaatsen waar blokkades in het lichaam zijn, verschijnen vervolgens plekken die eruit zien als bloeduitstortingen tot schrammen. Deze bloeduitstortingen vertonen zich niet op de huid maar onder de huid en kunnen varieren van diep rood tot zelfs zwart. Hoe donkerder de kleur, hoe dieper de blokkade en vaak hoe chronischer de stoornis. Dankzij de kruidenolie voelt degene die behandeld wordt nauwelijks pijn. Hoewel de rug na een guashabehandeling bont en blauw is, verdwijnen deze plekken binnen een week. De behandeling duurt maximaal een half uur en afhankelijk van de klacht zijn meerdere behandelingen aan te raden.

Opmerkelijke resultaten

In China is guasha een volkstherapie. De meeste dorpen op het platteland hebben hun eigen guashatherapeut. Daarnaast beoefenen veel Chinezen guasha bij zichzelf, ook preventief. De therapie is zeer oud. Guasha is afkomstig uit de oudheid en bestond al voor de acupunctuur. Volgens MeiMei worden door guashatherapie opmerkelijke resultaten geboekt. Dit komt doordat guasha tijdens een behandeling inwerkt op huid, bindweefsel, lymfestelsel, meridianen, spieren, bloedvaten en zenuwen. Dat heeft weer zijn invloed op de hersenen en het immuunsysteem en zo werkt guasha op alle functies, systemen en organen van het lichaam.

MeiMei: ‘Verschillende soorten ziekten en klachten kun je met guasha behandelen. Het helpt goed bij klachten als rugpijn, RSI, allergieŽn, spijsverteringsstoornissen, chronisch vermoeidheidssyndroom, hoge bloeddruk en hartklachten. Er worden vooral goede resultaten geboekt bij chronische klachten. Ik behandelde iemand die last had van mastopathie (goedaardige knobbels in de borst die over kunnen gaan in kwaadaardige). Na een paar behandelingen waren de knobheltjes helemaal verdwenen. Zelfs de arts kon zijn ogen niet geloven.’ MeiMei behandelt zichzelf en haar man regelmatig. Han Stiekema: ‘Op de een of andere manier ben ik na een guashabehandeling zeer creatief. Er komt dan van alles uit mijn brein. Voor mij betekent dit dat guasha ook doorwerkt naar de hersenen.

Guasha ook bij de Chinese schoonheidsspecialist

Allemaal goed en wel; het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. MeiMei biedt mij, als ik dit zeg, spontaan een guashabehandeling aan. Dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Ik vertel haar dat ik al jaren last heb van mijn rug en nek en een lichte RSI heb. MeiMei stelt me een aantal vragen. Vervolgens moet ik op een stoel gaan zitten met mijn hoofd en armen voorovergebogen op de behandeltafel. Ze doet de kruidenolie op mijn rug en begint zacht met de jadesteen over mijn rug en nek te schrapen. Het voelt wat vreemd aan maar doet geen pijn. Op een paar plekken op mijn rug verschijnen rode plekken, wat volgens MeiMei duidt op een blokkade. Na een paar minuten gaan mijn armen en schouders zeer doen van de ongebruikelijke houding. MeiMei gaat rustig verder met de behandeling en gek genoeg neemt de pijn af. Ze neemt ook nog mijn rechterschouder en bovenarm mee en die zijn behoorlijk gevoelig. Tot slot kamt ze met de jadesteen door mijn haar en schraapt ze er voorzichtig mee over mijn gezicht. Dit voelt heerlijk ontspannen.

MeiMei vertelt dat guasha in China ook tijdens een behandeling bij de schoonheidsspecialist wordt toegepast. Ik kan me voorstellen waarom. Na afloop voelen mijn rug, nek, schouders en arm ontspannen aan. Alles beweegt soepel en ik ben benieuwd hoe lang dit zo blijft. Tot slot laat MeiMei met behulp van een spiegel mijn rug zien. Het ziet er eng uit, alsof ik vreselijk mishandeld ben, maar zo voelt het gelukkig niet. Ik krijg een glas water van haar omdat na een guashabehandeling het belangrijk is veel te drinken om zo de gifstoffen die tijdens de behandeling zijn vrijgekomen, af te voeren.

De dagen na de behandeling heb ik weinig tot geen last van mijn rug, nek, schouders en rechterarm. Wel heb ik nog een paar dagen rode plekken en schrammen die gevoelig blijven. Ik moet toegeven: ik ben behoorlijk onder de indruk van guasha. Maar als de methode zo effectief is, waarom is hij dan zo onbekend? Volgens MeiMei en haar man komt dit doordat tot nu toe niemand uit China de therapie bekend heeft gemaakt in Europa. Zover het echtpaar weet is MeiMei de eerste maar zeker niet de laatste. MeiMei is niet alleen guashatherapeut, maar ook docent en leidt anderen op tot guashatherapeut. Zodat we in Nederland in de 2lste eeuw met enige vertraging alsnog kunnen kennismaken met een therapie uit het stenen tijdperk.

‘Ik ben heel erg enthousiast over deze therapievorm’

Mw. C. H. uit Amsterdam kwam twee jaar geleden in contact met de guashatherapie. ‘Ik heb ME en ben hierdoor zeer vatbaar voor ziekten. Ik kwam twee jaar geleden voor het eerst hij MeiMei en die eerste behandeling was voor mij een proef omdat ik er eigenlijk niet in geloofde. Die eerste keer deed verschrikkelijk veel pijn en had ik een hele rode rug. Ik had zoiets van: eens maar nooit weer. Maar de volgende morgen voelde ik me fantastisch. Ik voelde me energiek en dat bleef zo de rest van de week. Een paar weken lang heb ik eens per week een behandeling gehad en daar voelde ik me echt goed bij. De behandeling deed ook niet meer zo’n pijn als die eerste keer Ik werd echt overtuigd door de effectiviteit van guasha toen ik bij MeiMei was met een acute keelontsteking. Zij schraapte over mijn keel met de jadesteen en na afloop had ik nergens meer last van. Dat vond ik zo wonderlijk. Nu ga ik alleen nog naar MeiMei bij acute klachten. Ik heb regelmatig last van bronchitis en blaasontsteking en guasha kan daarbij enorm helpen. Dankzij guasha heb ik meer energie, herstel ik sneller bij acute problemen en van mijn ME heb ik minder last, al is het zeker niet over’

TEKST MAJANKA KEIJER, FOTOGRAFIE MENNO STASSEN

www.beter.nl

TERUG

OPTIMAAL VITAALģ /CHINESE GUASHATHERAPIE
Praktijk voor RSI, pijnsyndromen, nieuwe risico's, chronische stoornissen
Praktijk Optimaal Vitaal & Guashatherapie | RSI, ME en aanverwante klachten  | Oorzaken van RSI | Guashabehandeling bij rheuma
Fytotherapeutische pijnbehandeling | Stroomsysteem en optimale vitaliteit

MeiHan Institute Opleidingen en cursussen
Opleidingen Chinese Guasha Therapie | Dagcursus Guasha: zelfhulp en preventieNieuwe Guasha Techniek uit China
Guasha nascholing- terugkomdag | Chinese Oogdiagnostiek en Guashatherapie   | Integrale Chinese handdiagnose | . Mini-Cursus Reiniging | Chinese voedings- en kookcursus | Chinese Gezichtsdiagnostiek en Guashatherapie

INTEGRALE COACHING van burn-out
Stress, Burn-out en Regeneratie |
Lichamelijk: Het Persoonlijke Gezondheidsplan | Psychologisch:
Emotionele zelf-integratie
|
Spiritueel: Initiatische Zijnstherapie Relationeel/sociaal: Intensieve Vasten-reinigingskuur

Referenties / Persberichten / Feedback
Interview in tijdschrift Beter | Artikel in Connection | Boekbespreking: Flow System Therapy | Feedback

Agenda | Links

Deze website: http://home.wanadoo.nl/guasha is uitsluitend voor persoonlijk gebruik. Het mag niet worden aangewend voor geldelijk gewin, commerciŽle doeleinden, uitgaven of publicaties. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaargemaakt door middel van druk, opslag, fotocopie, microfilm of op welke andere wijze ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.

Last update: 09/10/05